Incalzire in pardoseala: avantaje si pasi de executie
Incalzirea in pardoseala este cel mai eficient mod, din punct de vedere energetic, de a incalzi o locuinta sau un spatiu de birouri. Acest sistem utilizeaza cabluri electrice, conducte sau tevi incorporate in podea, care raspandesc caldura in mod uniform intr-o incapere. Cel mai bun sistem pentru tine va depinde de o serie de factori, inclusiv spatiul pe care vrei sa-l incalzesti, sistemul actual de incalzire al acestui spatiu si sursa de energie. Daca vrei sa afli mai multe despre cum functioneaza acest sistem si ce avantaje prezinta, citeste mai departe despre:
Cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala
Incalzirea prin pardoseala utilizeaza o retea de tevi, conducte sau cabluri electrice ingropate in podeaua incaperii. Acest sistem actioneaza ca o sursa de caldura radianta si uniforma si poate fi instalat atat la demisol, cat si la parter sau etaj, indiferent daca locuinta este noua sau renovata.
Principiile de baza ale incalzirii in pardoseala sunt:
- Conductivitatea termica: Retelele din podea sunt incalzite datorita circularii apei calde, a agentului termic sau a electricitatii, iar transferul de caldura se realizeaza direct de la podea catre aerul din camera. Intrucat podeaua are o conductivitate termica mai mare decat aerul, caldura este transmisa mai eficient la aerul din incapere prin intermediul pardoselii.
- Radiatia termica: Sistemele de incalzire in pardoseala functioneaza prin emiterea de radiatii termice de catre podeaua incalzita. In timp ce majoritatea sistemelor traditionale de incalzire utilizeaza convectia termica, care incalzeste aerul din incapere si creeaza curenti de aer cald ce se deplaseaza in partea de sus a incaperii, incalzirea prin pardoseala utilizeaza radiatia termica pentru a incalzi obiectele si suprafetele din incapere. Acest sistem ofera mai mult confort oamenilor deoarece nu exista curenti de aer rece.
- Distributia uniforma a caldurii: Incalzirea prin pardoseala ofera o distributie uniforma a caldurii in intreaga incapere, deoarece podeaua este incalzita uniform prin intermediul tevilor incorporate in pardoseala. Aceasta reduce variatiile de temperatura si asigura un confort termic mai consistent.
Incalzirea prin pardoseala poate fi controlata folosind un termostat care regleaza temperatura. Se recomanda ca termostatul sa fie amplasat intr-o zona centrala a locuintei sau in cea mai racoroasa dintre camere si sa fie programat pentru a mentine o temperatura constanta pe tot parcursul zilei. Este indicat si ca acesta sa stea la cel putin 1.5 m de podea si sa fie ferit de razele soarelui, pentru ca temperatura inregistrata sa nu fie influentata.
Este, de asemenea, recomandat sa amplasezi circuite separate in fiecare incapere pentru a controla distributia caldurii, dar si pentru a putea opri distributia ei in cazul in care o incapere este avariata.
Incalzire in pardoseala fara sapa
Exista multiple metode prin care se poate realiza incalzirea in podea fara a fi nevoie de turnarea unei sape. Acestea includ sistemele de incalzire prin conducte de apa calda, sistemele de incalzire electrica in pardoseala si folosirea unor placi prefabricate pentru incalzirea in pardoseala. Toate aceste sisteme se pot plasa direct pe podeaua existenta, iar apoi se instaleaza un strat de izolatie si podeaua finita.
Incalzirea in pardoseala fara sapa poate fi o solutie mai simpla si mai economica fata de turnarea unui strat de beton sau alte materiale peste sistemul de incalzire, insa uneori metoda poate fi mai putin eficienta din punct de vedere energetic. Șapa asigura o distributie uniforma a caldurii in incapere, in vreme ce stratul de izolatie utilizat in lipsa sapei poate incetini transferul de caldura in incapere.
De obicei, alegerea intre incalzirea in pardoseala cu sapa sau fara sapa depinde de bugetul, designul si preferintele personale. Este important sa consulti un specialist in instalarea sistemelor de incalzire daca vrei sa gasesti cea mai potrivita optiune pentru spatiul tau si pentru a te asigura ca instalarea este corecta si sigura.
Incalzire in pardoseala cu agent termic (apa)
Incalzirea in pardoseala cu agent termic este o metoda populara de incalzire a locuintei. Ea implica incalzirea apei, ce trece prin tevi sau conducte montate sub placi speciale de pardoseala, care permit transferul de caldura de la agentul termic la incapere.
Avantajele incalzirii in pardoseala cu agent termic fata de cea cu agent electric sunt distributia uniforma a caldurii si eficienta energetica. Prima metoda este mai eficienta energetic si mai economica deoarece apa poate fi incalzita cu ajutorul mai multor surse de energie, cum ar fi cazanele pe gaz, pe lemne sau pe combustibili solizi.
Cu toate astea, sistemul de incalzire in pardoseala cu agent termic poate fi costisitor si dificil de instalat, in special in casele deja construite. Totodata, instalarea poate necesita o perioada mai lunga de timp decat instalarea unui sistem electric.
Incalzire electrica in pardoseala
Spre deosebire de incalzirea in pardoseala cu apa calda, incalzirea electrica in pardoseala foloseste electricitatea si implica amplasarea unei retele de cabluri electrice sau de folie incalzitoare sub podeaua incaperii pentru a distribui caldura. De obicei, incalzirea electrica in pardoseala poate fi instalata in orice incapere care are o podea adecvata, facuta din lemn, beton, piatra sau ceramica.
Incalzirea electrica in pardoseala are avantajul ca este usor de instalat si nu necesita schimbari majore ale structurii podelei sau incaperii. De asemenea, aceasta metoda poate fi mai eficienta din punct de vedere energetic decat alte sisteme de incalzire, fiindca nu exista pierderi de caldura prin conducte sau tevi.
Dezavantajul acestei metode de incalzire este reprezentat de costul initial de instalare, care poate fi mai mare decat cel al altor sisteme, in vreme ce consumul de energie electrica poate sa depaseasca consumul necesitat de alte surse de caldura, precum combustibilii solizi sau gazele naturale. In plus, incalzirea electrica in pardoseala poate fi mai lenta in a ajunge la temperatura dorita in comparatie cu alte sisteme de incalzire.
Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala
Spre deosebire de metodele traditionale de incalzire a unei locuinte, precum radiatoarele sau sistemele de incalzire cu aer cald, incalzirea in pardoseala prezinta numeroase avantaje, printre care:
- Economie de energie: Incalzirea in pardoseala necesita mai putina energie pentru a incalzi o camera decat alte sisteme de incalzire. Acest lucru se intampla deoarece caldura este distribuita uniform in intreaga incapere, ceea ce duce la o reducere a pierderilor de caldura prin ferestre sau pereti.
- Siguranta sporita: Incalzirea in pardoseala este mai sigura decat sistemele de incalzire traditionale, deoarece nu exista riscul de a arde si nici ca persoanele din locuinta sa se loveasca de elementele de incalzire.
- Confort termic crescut: Incalzirea in pardoseala ofera o distributie uniforma a caldurii in intreaga incapere, fara puncte fierbinti sau reci. De asemenea, nu exista niciun curent de aer, astfel ca temperatura este mai uniforma si mai confortabila decat in cazul unui sistem de incalzire prin aer cald.
- Imbunatatire a calitatii aerului: Deoarece aerul nu se mai usuca si nu exista curenti care sa faca praful sa circule, calitatea aerului creste.
- Design flexibil: Intrucat aceste sisteme de incalzire sunt ascunse sub podea, nu exista elemente de incalzire vizibile care sa limiteze optiunile de design interior.
- Durata lunga de viata: Fiindca nu exista elemente de incalzire expuse care sa necesite intretinere frecventa sau inlocuire, durata de viata a sistemelor de incalzire in pardoseala este mai mare decat cea a sistemelor traditionale.
Dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala
Desi exista numeroase avantaje ale sistemului de incalzire in pardoseala, exista, ca intotdeauna, si cateva dezavantaje care trebuie luate in calcul. Printre acestea se numara:
- Cost ridicat de instalare: Pretul instalarii unui astfel de sistem poate fi ridicat, deoarece implica instalarea de cabluri, tevi sau conducte sub podea.
- Necesitatea unei pardoseli adecvate: Daca nu ai deja pardoseala potrivita, costul si dificultatea proiectului tau pot creste. Asta se intampla pentru ca unele materiale, precum lemnul, pot fi afectate de incalzirea in pardoseala, deci trebuie sa alegi cu grija pardoseala adecvata.
- Timp mai indelungat de incalzire: Fiindca sistemul de incalzire este instalat sub podea, este posibil sa dureze mai mult pana cand o incapere se incalzeste. Acest lucru poate constitui o problema atunci cand ai nevoie ca locuinta sa se incalzeasca rapid sau daca simti nevoia sa modifici temperatura constant.
- Cost mai ridicat al reparatiilor: O defectiune sau o problema a sistemului de incalzire in pardoseala va fi mai costisitoare decat una legata de un sistem traditional. Deseori podeaua va trebui ridicata pentru a avea acces la cablurile sau tevile de incalzire, ceea ce poate cauza costuri suplimentare, precum si un timp de intrerupere a folosirii sistemului.
- Dificultate in a controla temperatura: Deoarece timpul de incalzire este mai indelungat, pot aparea probleme in a controla cu exactitate temperatura. Ocazional, acest lucru poate cauza un confort termic scazut sau facturi la energie mai mari decat in lunile anterioare.
- Nu este potrivit pentru orice fel de spatiu: Incaperile cu placi mari de sticla sau in care se afla mult mobilier pot bloca caldura si reduce eficienta sistemului.
Cum se monteaza sistemul de incalzire in pardoseala
Elementele de baza din spatele fiecarui sistem de incalzire in pardoseala sunt identice. Cu toate astea, fiecare instalare va fi diferita deoarece depinde de factori precum sursa de alimentare, dimensiunea si forma camerei, tipul de pardoseala si sistemul de incalzire pe care il vei utiliza. Asigura-te ca citesti in intregime instructiunile producatorului si planifica-ti munca cu atentie, iar daca ai indoieli, consulta un profesionist. Sistemul de incalzire in pardoseala poate fi usor de instalat, dar remedierea unei greseli de instalare poate fi mult, mult mai dificila!
Iata, in linii mari, pasii pe care trebuie sa-i urmezi:
1. Pregateste spatiul unde vei instala sistemul: Inainte de a incepe instalarea, masoara cu atentie camerele pentru a pregati toate materialele necesare, iar apoi asigura-te ca pardoseala este complet pregatita. Ar trebui ca aceasta sa fie nivelata si fara defecte, precum cuiele proeminente sau suruburile, care ar putea deteriora covoarele de incalzire, cablurile, tevile sau conductele ce urmeaza sa fie folosite. Daca instalezi sistemul pe o baza de beton, asigura-te ca exista o bariera sigura impotriva umezelii.
De asemenea, vei avea nevoie de o noua cutie de jonctiune pentru a furniza energie in cazul unui sistem electric de incalzire. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru va insemna apelarea la un electrician autorizat. Gandeste-te si unde va ajunge aceasta cutie sau care va fi locatia finala a panoului de control al incalzirii, deoarece aceste lucruri pot afecta bunul mers al lucrarilor.
Daca incalzirea se realizeaza cu agent termic, atunci asigura-te ca ai achizitionat toate componentele necesare, cum ar fi tevile de incalzire, vanele, imbinarile si pompa de circulatie.
2. Testeaza modul in care se potrivesc piesele sistemului de incalzire: Sistemele electrice de incalzire vin de obicei sub forma de cabluri sau covoare electrice, existand insa si posibilitatea de a monta tevi sau conducte pentru incalzirea cu apa calda.
Sistemele de incalzire cu cabluri ofera insa multa flexibilitate, deoarece cablurile pot fi asezate aproape oriunde doresti. Aceasta este modalitatea ideala de a incalzi eficient o incapere cu o forma ciudata. Cu toate acestea, proiectul necesita mai multa munca, deoarece cablurile trebuie sa fie tinute in loc. Este nevoie, de asemenea, de multa planificare, pentru a te asigura ca intreaga podea este acoperita de cabluri, fara ca acestea sa se suprapuna.
Sistemele ce utilizeaza covoare electrice sunt, pentru majoritatea oamenilor, mult mai usor de instalat. Covoarele electrice vor fi filetate cu elementele de incalzire, urmand sa fie rulate pe suprafata neteda si uscata. Deoarece, spre deosebire de cabluri, covorul poate fi fixat, acest lucru reduce riscul de deteriorare in timpul instalarii.
Indiferent de tipul de sistem de incalzire utilizat, trebuie sa te asiguri ca poti acoperi uniform suprafata cu piesele necesare, inainte de a fixa ceva in loc. Verificarea iti va indica ce zone vor fi dificil de acoperit.
Atat in ceea ce priveste cablurile, cat si covoarele electrice, asigura-te ca acestea nu se suprapun. Ele nu pot trece prin sau pe sub nimic, cum ar fi pereti sau plinte, si ar trebui sa existe, de asemenea, spatiu liber fata de pereti, dusuri, toalete etc.
3. Verifica sistemul de incalzire: Este o practica buna sa verifici covorul electric sau cablurile in mod regulat pentru te asigura ca functioneaza corect. Daca ceva nu merge bine, ar putea insemna doar ca nu exista caldura, dar un scurtcircuit electric poate avea consecinte neplacute.
Utilizeaza un multimetru digital pentru a masura rezistenta (sau ohmii) in punctele cheie ale instalatiei. Instructiunile producatorului vor contine detalii despre locul in care trebuie sa testezi si masuratorile in care ar trebui sa te incadrezi. Merita sa verifici periodic bunul mers al sistemului pentru a te asigura ca nu s-au produs daune neobservate.
In cazul tevilor sau conductelor, odata ce te-ai asigurat ca sunt instalate la distante egale si nu sunt indoite sau stranse, verifica eventualele scurgeri cu ajutorul unei pompe de incercare.
4. Fixeaza sistemul de incalzire: Odata ce esti multumit de aspect si ai testat instalatia, poti incepe sa o fixezi. Acest pas va depinde de tipul de sistem de incalzire utilizat, pentru ca unele covoare electrice, de exemplu, vin chiar si cu adeziv.
Indiferent de modul in care fixezi sistemul de incalzire, asigura-te ca nu exista denivelari sau bule create de instalatie. Orice goluri de aer in aceasta etapa ii vor reduce eficienta si pot crea probleme la asezarea podelei.
De asemenea, ar trebui sa faci niste canale in pardoseala, folosind un instrument adecvat materialului, pentru cablarea care va merge la cutia de jonctiune. In aceasta etapa, ar trebui sa fii aproape de a avea un sistem de incalzire functional si este o idee buna sa testezi din nou instalatia cu ajutorul multimetrului. De asemenea, este de ajutor sa faci cateva fotografii cu sistemul de incalzire si sa etichetezi cablurile pentru a clarifica pentru ce este fiecare. Aceste lucruri se pot dovedi nepretuite daca este necesara identificarea unei probleme in timpul procesului sau ani buni mai tarziu.
5. Finalizeaza montarea sistemului: Acum ca instalatia este la locul sau, ea poate fi conectata la curent si la panoul de control. Daca nu apelezi la un electrician autorizat, asigura-te ca sursa de alimentare este oprita in timp ce lucrezi cu ea si urmeaza instructiunile producatorului pentru testare.
Dupa ce ai testat instalatia finala, opreste din nou alimentarea. Incalzirea in pardoseala este proiectata sa functioneze atunci cand este complet instalata si acoperita de pardoseala, iar utilizarea acesteia inainte de finalizarea instalarii poate duce la deteriorarea sistemului.
6. Instaleaza podeaua: Incalzirea in pardoseala trebuie, de obicei, acoperita cu un pat de mortar, urmat de stratul de finisaj constituit de parchet, gresie sau alte materiale. In timp ce torni sapa, ai grija sa nu deteriorezi niciun element al sistemului si sa il acoperi complet. Merita, din nou, sa testezi sistemul de incalzire in pardoseala pe masura ce avansezi, astfel incat sa poti identifica orice daune aparute in timpul procesului de instalare.
Ce sapa se toarna peste incalzirea in pardoseala
Cand vine vorba de turnarea sapei, trebuie sa stii ca aceasta acopera si protejeaza conductele sau cablurile, in timp ce transfera caldura in mod eficient in incapere. In plus, sapa asigura o baza solida pentru finisajul final, prevenind craparea, scartaitul sau alte probleme ale podelei.
Exista diferite optiuni din care poti alege, inclusiv sapa pe baza de ciment, nisip si/sau aditivi ori sapa perlitica usoara. Fiecare tip de sapa are proprietati diferite, asa cum urmeaza:
- Șapa din mortar: Mortarul (un amestec de var, nisip, apa, ciment sau ghips etc.) este o metoda preferata de constructori deoarece materialul se pregateste rapid, direct pe santier si cu mijloace mecanizate. De asemenea, nu este nevoie de o cantitate mare de material.
In cazul mortarului pe baza de ciment, fiecare centimetru se usuca intr-o saptamana. Mortarul pe baza de ghips, daca are o grosime de pana la 40 mm, necesita 42 de ore pentru a se usca. Pentru straturi de diferite grosimi, timpul de uscare se va calcula astfel: pana la 1 cm - 42 ore; pana la 2 cm - 84 ore; pana la 3 cm - 126 ore etc.
- Șapa semi-umeda: Aceasta varianta de sapa (un amestec de nisip spalat, liant hidraulic si apa curata) implica lipsa unui procent considerabil de apa din materialul realizat si este aleasa atunci cand temperatura incaperii este la limita in ceea ce priveste uscarea sapei. Acest tip de sapa are avantajul de a rezista la temperaturi foarte ridicate si la umiditate. Timpul de uscare pentru o astfel de sapa poate varia de la 24 de ore la 30 de zile.
- Șapa autonivelanta din anhidrit: Anhidritul este un compus bazat pe sulfat de calciu (clasicul ipsos), deci este un material mineral. Șapa are forma lichida si, intrucat porozitatea este scazuta, permite un transfer eficient al caldurii pe toata suprafata incaperii. Astfel, costurile vor fi mai reduse fata de sistemele incalzire in pardoseala ce utilizeaza o sapa pe baza de ciment. Șapa autonivelanta se poate usca in 24 de ore daca stratul e subtire sau poate fi nevoie sa astepti pana la 7 zile daca stratul este mai gros.
Este important sa nu incerci sa grabesti procesul de uscare a sapei lasand ferestrele sau usile deschise ori utilizand vreo sursa de caldura.
Nu se poate spune ca o optiune de sapa este mai recomandata decat cealalta intrucat fiecare incapere vine cu particularitatile sale, fiind foarte important mai ales mediul in care se afla constructia. Cert este ca fiecare sapa are caracteristicile sale, atat in ceea ce priveste transferul de caldura prin pardoseala, cat si in ceea ce priveste punerea in opera, iar recomandarea constructorului sau proiectantului va duce cu siguranta la cea mai buna decizie.
Cum se toarna sapa peste incalzirea in pardoseala
Iata ce trebuie sa stii in functie de tipul de sapa ales:
- Sapa din mortar: Inainte de turnare este esential sa montezi benzi perimetrale pentru dilatatie, deoarece astfel eviti riscul aparitiei de fisuri sau crapaturi in urma dilatarii sau contractiei suprafetei. Daca utilizezi o masina de amestecat mortar, urmeaza instructiunile de utilizare a acesteia. Daca amesteci manual, adauga apa treptat, pana cand mortarul are o consistenta uniforma si este usor de turnat. Ține seama ca la mixarea materialului se pot adauga lianti si aditivi pentru ca acesta sa se usuce rapid.
- Sapa semi-umeda: Cel mai indicat este ca turnarea acestui tip de sapa sa se realizeze mecanizat si in cel mai scurt timp dupa amestecarea materialelor necesare. De asemenea, turnarea nu trebuie intrerupta decat atunci cand a acoperita o suprafata bine determinata.
- Sapa autonivelanta: Acest tip de sapa vine gata preparata si de aceea este mult mai usor de aplicat, avand si un timp rapid de uscare. Totusi, acest tip de sapa este indicat pentru proiecte de dimensiuni mai mici.
Odata curatata suprafata si aplicata amorsa (care sporeste aderenta sapei la structura), poti prepara materialul conform indicatiilor de la producator. Acesta trebuie turnat din cel mai inalt colt al incaperii, urmand un model serpuit. De asemenea, utilizeaza o mistrie sau o placa de netezit pentru a uniformiza suprafata si a te asigura ca nu exista goluri sau bule de aer ramase in compozitie in urma mixarii.
Lasa sapa sa se usuce complet inainte de acoperirea cu orice alt material, precum parchetul sau gresia, si nu uita sa curati uneltele cu apa curata si sapun pentru a evita uscarea materialului pe ele.
Ce parchet se recomanda pentru incalzire in pardoseala
Parchetul laminat si cel din lemn masiv sunt doua optiuni foarte populare pentru incalzirea in pardoseala. Totusi, nu toate tipurile de parchet sunt potrivite pentru un astfel de proiect. Este important sa alegi un parchet care este rezistent la umiditate si la schimbarile de temperatura, astfel incat sa nu se deformeze sau sa se crape. Totodata, este vital sa alegi un parchet care are o conductivitate termica buna, astfel incat caldura sa poata trece prin el si sa ajunga la suprafata pardoselii.
Pe langa parchetul laminat si cel din lemn masiv, se mai recomanda parchetul din bambus si cel din lemn stratificat. Acestea trebuie sa aiba o grosime adecvata pentru a rezista in timp si a face fata temperaturilor inalte, chiar daca unele persoane tind sa creada ca un parchet mai subtire permite trecerea mai usoara a caldurii.
Important de stiut
Incalzirea in pardoseala nu determina o incalzire atat de puternica a podelei incat sa nu poti merge pe ea cu picioarele goale sau sa te ingrijorezi pentru un copil care merge de-a busilea. Din contra, este mai confortabil sa mergi in picioarele goale pe pardoseala decat in cazul utilizarii altor surse de caldura.
Cand vine vorba de utilizarea covoarelor, este adevarat ca ele blocheaza intr-o oarecare masura caldura, asa ca, daca e absolut necesar, opteaza pentru un covor de mici dimensiuni, care sa fie mai degraba decorativ. Cert este ca, odata instalat acest sistem, nu vei mai avea nevoie de covoare pentru a te proteja de frig.
Alt lucru pentru care n-ar trebui sa te ingrijorezi este spargerea conductelor de apa din pardoseala. Este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample daca ele sunt protejate de sapa, iar avaria va putea fi reparata doar la nivelul fisurii, nefiind nevoie sa inlocuiesti intreaga instalatie.
In concluzie, sistemele de incalzire in pardoseala sunt o solutie eficienta pentru a incalzi o locuinta sau un spatiu. Fie ca este vorba de utilizarea unor conducte sau cabluri incorporate in podea, caldura va fi distribuita uniform, iar preturile la facturi vor fi mai mici. Este important insa ca inainte de a instala un sistem de incalzire in pardoseala, sa iei in considerare costurile si cerintele de instalare. Totodata, este indicat sa consulti un specialist pentru a decide ce sistem este cel mai potrivit pentru nevoile tale si pentru a te asigura ca instalarea este efectuata corespunzator.