Stilul scandinav - afla ce este si daca ti se potriveste

Stilul scandinav - afla ce este si daca ti se potriveste
Share

Stilul scandinav - afla ce este si daca ti se potriveste

 

Stilul scandinav sau nordic a devenit in ultimele sezoane o alegere de design interior pentru care opteaza tot mai multe persoane ce isi amenajeaza locuinta. Simplitatea, naturaletea si atmosfera intima si confortabila sunt principalele caracteristici care cuceresc de la prima vedere.

 

In amenajarile inspirate de stilul scandinav predomina lumina naturala, peretii albi, pardoselile si mobilierul din lemn, tesaturile calduroase si plantele de apartament. Citeste in continuare ce inseamna stilul scandinav, care sunt caracteristicile lui si cum il poti aborda in casa ta.  

Ce inseamna stilul scandinav?

Stilul scandinav a luat nastere la inceputul secolului al XX-lea in tarile nordice (Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda si Norvegia). Popularitarea lui a crescut intre anii 1950 – 1960, devenind apreciat in intreaga lume. Fascinatia pentru acest stil de design continua si in prezent gratie beneficiilor pe care le ofera. Nu este vorba doar despre niste elemente de decor combinate intr-un mod armonios, ci despre sentimentul pe care ti-l poate transmite o casa. Interiorul nordic trebuie sa transmita o stare de relaxare, confort, liniste si armonie atat celor din casa, cat si persoanelor care vin in vizita. Scopul unei astfel de amenajari este sa aduca echilibru in viata si liniste sufleteasca.  

Care sunt caracteristicile stilului scandinav?

Simplitatea, naturaletea si functionalitatea sunt principalele coordonate care definesc cel mai bine stilul scandinav. Decorul este dominat de un minimalism chic care contribuie la crearea unui ambient primitor si confortabil.

 

Urmatoarele elemente sunt reprezentantive pentru stilul scandinav:

 

  • piese multifunctionale de mobilier;
  • spatii de depozitare concepute pentru optimizarea spatiului;
  • pereti albi;
  • podele unde predomina gri, bej, roz pal si maro deschis;
  • lumina naturala;
  • multe plante de apartament;
  • tesaturi confortabile;
  • spatiu aerisit si relaxant;
  • materiale naturale precum lemn, piatra decorativa, sticla, metal, bumbac, in, lana, etc.

 

Cu ajutorul MAM Bricolaj iti poti concepe mobila exact asa cum iti doresti. Iti punem la dispozitie panouri MDF, accesorii de mobilier, accesorii sertare, carcase corpuri, balamale de toate tipurile, scaune, mese si multe altele. Te invitam sa descoperi intreaga colectie in magazinul online sau cel mai apropiat magazin fizic.

Stilul scandinav - cum il abordezi in locuinta ta?

Stilul scandinav poate fi abordat cu usurinta fie ca locuiesti la casa ori aparatament, ca ai un spatiu de dimensiuni mici, medii ori mari.

 

Una dintre primele schimbari pe care trebuie sa o faci in caminul tau este sa renunti la obiectele pe care nu le mai folosesti, eliberandu-ti astfel spatiul si mintea.

 

Lumina naturala joaca un rol important, astfel ca este indicat sa nu mai ascunzi ferestrele, ci sa le pui in valoare prin perdele delicate si jaluzele simple.

 

 

Opteaza pentru finisaje (gresie, faianta, parchet) si piese de mobilier deschise la culoare. Mobila ar trebui sa aiba linii simple, dar sa fie functionala, adica sa fie conceputa cu multe spatii de depozitare. De regula, stilul scandinav are zone de depozitare ascunse, astfel incat sa nu incarce decorul camerei. Lemnul este unul dintre cele mai utilizate materiale in design-ul interior.

 

Dormitorul si livingul trebuie sa transmita ideea de spatii relaxante, armonioase si extrem de confortabile. Asadar, camerele trebuie sa fie aerisite, cu putine piese de mobila, in care sa predomine textilele din materiale naturale.

 

Inca un element care te va ajuta sa te bucuri de farmecul stilului scandinav sunt plantele naturale. Completeaza decorul cu ghivece de plante fara flori si vei obtine o atmosfera placuta. Le poti aseza in coltul camerelor, pe pervaz, in suporturi pe perete, pe etajere ori comode.

 

Accesoriile populare utilizate in stilul scandinav sunt urmatoarele:

 

  • lampi si lumanari pentru ca ofera o atmosfera calda si relaxanta;
  • textile de calitate;
  • obiecte decorative cu forme simple si unice (statuete sau figurine);
  • cadre foto pentru a personaliza spatiul;
  • oglinzi pentru a spori luminozitatea si a amplifica dimensiunea spatiului.

 

Este important sa alegi accesorii care sunt in armonie cu designul general al spatiului.

 

Daca te atrage frumusetea unica a stilului scandinav, foloseste acest ghid scurt pentru a-ti pune proiectele de amenajare in aplicare.