Accesorii balamale

Accesorii balamale

Balamalele sunt extrem de importante atunci cand iti construiesti mobila mult visata, tocmai de aceea iti punem la dispozitie mai multe tipuri de balamale care te vor ajuta sa montezi usile pentru mobila cea noua de bucatarie, pentru mobila mai veche sau pentru alt tip de mobilier din pal, mdf sau lemn masiv.

In functie de destinatia acestora, de materialul pe care se aplica, de tipul usii corpului de mobilier, de gradul de deschidere sau de modul de prindere pe suport balamalele pot fi de mai multe feluri:

- Balamale aplicate sau semiaplicate cu mod de atasare al balamalelor ce patrund sau nu in suport;
- Balamale ingropate sau semiingropate cu mod de atasare al balamalelor ce patrund partial sau total in suport;
- Balamale incadrate ce fac corp comun cu suportul pe care se aplica;
- Balamale pafta, numite si balamale cu aripi sau balamale fluture;
- Balamale banda ce se intind pe intreaga lungime a usilor pe care se aplica;
- Balamale cu tija filetata ce sunt folosite de regula la usi din lemn masiv;
- Balamale aruncatoare;
- Balamale incorporate;
- Balamale rabatabile;
- Balamale pentru profil aluminiu;
- Balamale batante;
- Balamale sudabile;
- Balamale ascunse;
- Balamale culisare usa;

Cele mai raspandite balamale pentru mobilierul din pal sunt cele aruncatoare, acestea nu sunt vizibile cand usa este inchisa, se pot regla pe trei axe si permit ajustarea dupa montare.

In magazinele MAM BRICOLAJ, cat si online, vei gasi balamale de la producatori precum: Blum, Teko, C&C, Danco, Hafele, Grass,z Titus, si FGV.

Asadar, daca iti doresti balamale cu montare usoara, cu amortizor care sa te ajute sa inchizi incet si fara zgomot usile, balamale mai mici sau balamale pentru usi din sticla, apeleaza cu incredere la specialistii MAM BRICOLAJ. Acestia te vor indruma sa iei cea mai buna decizie in alegerea balamalelor ideale pentru nevoile tale!

Articole

Share

PAL-ul melaminat - avantaje si dezavantaje

PAL-ul melaminat, avantaje si dezavantaje
 
PAL-ul melaminat este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru confectionarea mobilierului. Se remarca printr-un cost scazut, printr-o varietate mare de accesorii mobilier pe care le poate adopta si printr-un aspect atractiv.
Este adevarat ca o placa de PAL melaminat nu are tocmai proprietatile pe care le are o placă din lemn masiv, insa daca sunt puse in balanta avantajele si dezavantajele, s-ar putea să fie mult mai atractiva.
 

Ce este PAL-ul

PAL-ul este, de fapt, un acronim care vine de la "placi aglomerate lipite". Acesta este obtinut prin tocarea lemnului obisnuit, presarea si lipirea lui cu diverse rasini sintetice sau cu clei.
Denumirea de PAL melaminat vine de la materialul cu care este finisat materialul astfel obtinut: melamina.
Nu toate placile obtinute prin aglomerarea si lipirea lemnului tocat sunt PAL melaminat, insa exista mai multe tipuri de PAL, fiecare cu proprietatile si avantajele sale:

PAL-UL brut. Este cel care nu are finisaje decorative, este ieftin si poate sa fie folosit in locurile care sunt ascunse privirilor;
PAL-UL casetat. Este un PAL acoperit cu hartie, care are o rezistenta mica in timp;
PAL-UL melaminat. Este PAL-ul cel mai popular, acoperit cu melamina. Aceasta melamina este un material plastic si este apreciat pentru numeroasele texturi pe care le ofera, precum si pentru variatia mare de culori pe care o asigura.
MDF-ul. Desi multa lume considera MDF-ul a fi un alt material, acesta este de fapt tot o placă din PAL, insa cu o densitate mult mai mare. MDF vine de la ”medium-density fibreboard” si are o rezistenta mai buna in timp.

Care sunt avantajele PAL-ului?
Este un material care asigura foarte multe avantaje:

Procesul de debitare PAL melaminat este foarte simplu, ceea ce inseamna ca este ieftin si poate fi prelucrat in numeroase moduri. Este unul dintre motivele pentru care acest material a ajuns sa inlocuiasca rapid o multime de piese care erau facute din lemn masiv. Exista mobilier, parchet, pervazuri, lambriuri şi o multime de suporturi realizate din PAL.
Este mai usor decat lemnul. Acest lucru inseamna ca poate sa fie mutat mai usor si sa fie prelucrat mult mai usor;
Ofera o multime de optiuni estetice. Se pot alege mii de nuante si culori de PAL melaminat si se poate opta pentru foarte multe modele care sa imite lemnul sau alte materiale.
Este mult mai ieftin. Obtinut din resturi de lemn tocat, are un pret mult mai mic decat placile din lemn.
Vine gata finisat si poate avea o suprafata foarte mare. Poate să fie folosit la constructia de dressinguri si dulapuri mari, paturi si alte piese de mobilier;
Timpul de punere in opera este redus iar cei care il pot monta nu au nevoie de foarte multe cunostinte. Tocmai din acest motiv, mana de lucru este ceva mai ieftina.

Care sunt dezavantajele PAL-ului melaminat?

Atunci cand este expus la umiditate prelungita sau la soare se poate degrada mult mai repede decat o face lemnul brut. Tocmai de aceea, in bucatarie sau baie se folosesc placaje din MDF, care au o densitate mai mare si pot face fata mult mai bine umezelii;
Nu poate sa fie folosit la exterior, tocmai datorita rezistentei sale scazute la umezeala si la soare;
Nu rezista foarte bine la socuri fizice. Daca este fortat sunt sanse sa se rupa. De regula, rezistenta tine si de grosimea placii de PAL, fiind recomandat sa se opteze pentru placi cat mai groase. Pe piata pot fi gasite placi cu grosimi intre 6 si 38 mm.

PAL-ul este, asadar, un material pentru cei care doresc sa cheltuiasca foarte putin si au nevoie de mobilier obtinut rapid care se poate muta cu usurinta dintr-o parte in alta. Din pacate, nu este pentru cei care doresc sa il folosească in zone cu aburi, schimbari mari de temperatura, aburi sau soare.
Pentru acestia, este mult mai indicat mobilierul din MDF, care pastreaza un cost mai redus decat lemnul, insa este mai rezistent.
 
Cum trebuie sa fie intretinuta mobila din PAL?
intretinerea mobilierului din PAL este destul de simpla, iar o intretinere corecta poate sa prelungeasca destul de mult durata de viata a acestuia.
In general, este nevoie doar de stergerea usoara, folosind diverse solutii gasite in comert. Una dintre cele mai bune solutii pentru curatarea mobilierului din PAL este solutia de geamuri, care indeparteaza rapid petele de grasime de pe stratul de melamina. Trebuie sa se acorde atentie solutiilor si materialelor cu care se curata produsele din PAL. Ocazional trebuisc folosite solutii speciale pentru lustruire si sa se opteze intotdeauna pentru o carpa moale. Trebuie sa fie evitate solutiile cu inalbitori, substante abrazive, acide sau cu alcool.
 
Tags: PALmelaminat